A Keretértesítővel kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adminisztrátorokhoz vagy
jelentse a hibát! 

Az integrált Debreceni Egyetem (DE) tevékenysége és gazdálkodása igen sokrétû. A fõkönyvi rendszer az államháztartási költségvetés és beszámoló információ igényét elégíti ki, de nem ad lehetõséget az egyes (tervezési) egységek gazdálkodásának részletes kimutatására. Ezt a funkciót látja el a keretgazdálkodás. A keretgazdálkodás az SAP integrált vállalatirányítási rendszerben a "Költségvetés-menedzsment, keretgazdálkodás" (KVM) modulban valósul meg.
Az SAP rendszernek a KVM almodulja a "vállalat"-i gazdálkodástól eltérõen muködõ költségvetési intézmények gazdálkodásának támogatására, leképezésére szolgáló speciális modul. Itt történik többek között az intézmények elõirányzat módosításainak, valamint a növekedések-csökkenések és az átcsoportosítások kezelése, az elkülönített alapok tervezése és felhasználásának nyomon követése, az elõirányzatok engedélyezése, a kötelezettségvállalások kezelése, a keretek figyelése, a kötelezo adatszolgáltatások információ igényeinek teljesítése. A költségvetési menedzsment a jóváhagyott költségvetési elõirányzatok rögzítésével, az elõirányzatok évközi módosításával és az elõirányzatok teljesítésének nyomon követésével foglalkozik.
A keretgazdálkodás fontos funkciója az egyes egységek, és ezáltal az Egyetem likviditásának megörzése. A kifizetések engedélyezése a keretfigyelésen keresztül történik, a keretfigyelés megvalósítása az ún. témaszámok segítségével lehetséges. A DE vezetõi információs igényének megfelelõ, az adott költségvetési év feladatait lefedõ keretgazdálkodás alapja a megfelelõ paraméterezés.


 


Copyright 2006-2008, SAP Támogatói Főosztály